BALLtec freessysteem

Speciaal voor het nabewerken heeft Boehlerit nu een volradius freessysteem ontwikkeld: het BALLtec kopieergereedschap. Doordat men dit freessysteem vanaf het allereerste begin volledig in eigen beheer heeft ontworpen, kon men de opnames en wisselplaten van het systeem optimaal op elkaar afstemmen. Als gevolg heeft men ook twee nieuwe basisgeometrieën voor BALLtec ontworpen: enerzijds een geometrie met neutrale spaanhoek voor het semi-nabewerken, anderzijds een fijne geometrie met positieve spaanhoek voor het echte nabewerken. In combinatie met de speciaal hierop afgestemde BALLtec opnames, resulteert dit in geringe verspaningskrachten en een licht-snijdend karakter van de twee snijkanten per insert. Dit alles zorgt ervoor dat het BALLtec freessysteem fijne nabewerkingen moeiteloos en vooral trillingsarm kan uitvoeren.

Fabrikant:

Boehlerit

Conisch, staal (BEA00)

Ø8/10/12/16/20/25 mm

BEA00

Cilindrisch, staal (BEB00)

Ø8/10/12/16/20/25 mm

BEB00

Cilindrisch, hardmetaal (CEB00)

Ø8/10/12/16/20/25/32 mm

CEB00

Opschroeffrees, staal (BS00 BE)

Ø8/10/12/16/20/25/32 mm; M4,5-M16

BS00

Kenmerken

 • Volradius kopieerfreessysteem voor semifinish- en finish-bewerkingen
 • Freessysteem met zeer nauwkeurige toleranties op het rotatiegedrag
 • Brede keuze uit verschillende inserts en opnames (zelfs hardmetaal)
 • Interne koelmiddeltoevoer bij iedere combinatie van opname en insert
 • Sterk stabiel ontworpen geometrie biedt hoge weerstand tegen trilling
 • Insert van kwalitatief hoogstaand en ultrafijn hardmetaal substraat

Voordelen

 • Multifunktioneel gereedschapsysteem, voor de hoogste productiviteit
 • Bespaar op wisselplaatopnames, dankzij multifunctionele inzetbaarheid
 • Bijzonder hoge oppervlaktekwaliteit bij uw eindproducten realiseerbaar
 • Optimale verspaning door nauwkeurig roterende opname met stabiele insert
 • Proceszeker door lage breukgevoeligheid en hoge slijtvastheid van inserts
 • Zeer lange levensduur: slijtvast, stabiel, trillingsarm en optimaal gekoeld

BALLtec wisselplaten (BE..)

Voor het BALLtec freessysteem zijn wisselplaten verkrijgbaar voor finish, medium- en semifinish bewerkingen, in de basisgeometrieën hard-fijn en hard-neutraal. Bovendien is per basisgeometrie ook een variant (met een 2 als achtervoegsel) beschikbaar, die afhankelijk van toepassing mogelijk betere prestatie kan brengen:

Hard Fijn
FHF
Hard Fijn 2
FHF2
Hard Neutraal
MHN
Hard Neutraal 2
MHN2

De combinatie van 7 verschillende maten, 3 toepassingen en 4 basisgeometrieën (incl. varianten) biedt keus uit veel verschillende BALLtec inserts. Een overzicht:

GeometrieOmschrijving ↓ Insert →BE08BE10BE12BE16BE20BE25BE32
FHFFinishing Hard Fijn--BE12-FHFBE16-FHFBE20-FHF--
FHF2Finishing Hard Fijn 2BE08-FHF2BE10-FHF2BE12-FHF2BE16-FHF2BE20-FHF2BE25-FHF2BE32-FHF2
MHFMedium Hard Fijn--BE12-MHFBE16-MHFBE20-MHFBE25-MHFBE32-MHF
SHFSemifinishing Hard Fijn--BE12-SHFBE16-SHFBE20-SHFBE25-SHFBE32-SHF
FHN2Finishing Hard Neutraal 2--BE12-FHN2BE16-FHN2BE20-FHN2--
MHNMedium Hard NeutraalBE08-MHNBE10-MHNBE12-MHNBE16-MHNBE20-MHNBE25-MHNBE32-MHN
MHN2Medium Hard Neutraal 2BE08-MHN2BE10-MHN2BE12-MHN2BE16-MHN2BE20-MHN2BE25-MHN2BE32-MHN2
SHNSemifinishing Hard Neutraal--BE12-SHNBE16-SHNBE20-SHN--
SHN2Semifinishing Hard Neutraal 2BE08-SHN2BE10-SHN2BE12-SHN2BE16-SHN2BE20-SHN2BE25-SHN2BE32-SHN2

Bijkomend voordeel van het BALLtec freessysteem is dat in deze opnames ook torische TE.. inserts van het TORROtec systeem passen. Indien u voornamelijk met torische inserts werkt, of hier de hoogste nauwkeurigheid en proceszekerheid nastreeft, adviseert men om de specifiek ontworpen TORROtec opnames te hanteren. In alle andere gevallen maakt deze uitwisselbaarheid, met TORROtec inserts, van het BALLtec systeem een nóg multifunctioneler finish-gereedschap dan deze al is.

Keuze uit vijf snijstoffen

Bij de ontwikkeling van het BALLtec freessysteem waren de hardmetaal-experts van Boehlerit zeker ook in de voorgrond aanwezig. Zo heeft men wel 3 geheel nieuwe hardmetaal substraten samengesteld voor het finishen van de hardste materialen (max. 70 HRc) in de vormen- en matrijzenbouw. Aangevuld met twee kwaliteiten voor algemene of universele inzet, wordt het BALLtec systeem echt tot een multifunctioneel inzetbaar niveau van finishen gebracht. BALLtec inserts zijn verkrijgbaar in vijf hardmetaal kwaliteiten, met oplopende taaiheid vindt u de BCH03M, BCH10M, BCH13M, BCH23M en BCH30M snijstof. Hierna worden deze nader omschreven.

 • BCH03M: Voor nabewerken van staalsoorten met maximaal 65 HRC hardheid, onder zeer stabiele omstandigheden. Hardmetaal substraat met fijnste korrelgrootte: hoog(slijt)vast, voor toepassingen met de hoogste snijsnelheden. Tenslotte is deze kwaliteit voorzien van een extreem dichte, microkristallijne en temperatuurstabiele PVD coating.
 • BCH10M: Voor de bewerking van staalsoorten tot maximaal 58 HRC hardheid. Het hardmetaal substraat met fijnste korrelgrootte is voor algemene toepassingen geschikt en voorzien van een microkristallijne, slijtvaste PVD coating.
 • BCH13M: Voor nabewerken (finishen) en semi-nabewerken van staalsoorten tot maximaal 62 HRC hardheid, onder stabiele of enigszins instabiele omstandigheden. Het hardmetaal substraat met ultrafijne korrelgrootte biedt een uitstekende verhouding tussen hardheid en taaiheid. In combinatie met een extreem dichte, microkristallijne en slijtvaste PVD coating, biedt deze kwaliteit de hoogste prestaties bij (desondanks) proceszekere bewerkingen.
 • BCH23M: Voor nabewerken (finishen) en semi-nabewerken van staalsoorten tot een hardheid van maximaal 60 HRC. Het taaie hardmetaal substraat met ultrafijne korrelgrootte biedt een goede slijtvastheid, met hoge stabiliteit en een lage breukgevoeligheid. Voorzien van een slijtvaste en temperatuurbestendige PVD coating.
 • BCH30M: Universele freeskwaliteit voor bewerking van de meest gangbare materialen. Het taaie hardmetaal substraat met fijnste korrelgrootte biedt weerstand tegen breuken en scheuren, terwijl ook goede slijtvastheid wordt bereikt. Breed inzetbaar dus. Voorzien van een microkristallijne PVD coating, die tegen interne spanningen is geoptimaliseerd.

Documentatie (PDF)

documentatie

Inzetwaarden (PDF)

documentatie