Boehlerit freessysteem ISO 90P met hybride helix-geometrie

Het freessysteem ISO 90P van Boehlerit bestaat uit diverse freesbodies met een speciale licht-positieve plaatzitting, mede geschikt voor exact 90° haaks hoekfrezen. Tevens zorgt de speciale geometrie van deze freesbodies voor een hybride inzetbaarheid: naast ISO wisselplaten voor algemene (medium) verspaning, accepteren de ISO 90P bodies ook specifieke voorbewerkingsinserts (RP/RK) voor staal of gietijzer, die een ruim 40% hogere tandvoeding en spaanvolume aankunnen. En wanneer dat nóg niet genoeg is, zijn er zelfs freesbodies leverbaar met meerdere plaatzittingen boven elkaar, voor extreem verhoogde snededieptes. Algemene verspaning is daarnaast tevens afgedekt dankzij de reguliere medium geometrieën, die voor staal, RVS of non-ferro materiaal leverbaar zijn. Zo is ISO 90P enorm breed inzetbaar!

Kenmerken: ISO 90P

  • Freesbodies met hybride geometrie: geschikt voor universele (medium) verspaning én voorbewerking.
  • ISO wisselplaten met speciale helix-geometrie: nauwkeurige snede, kan daardoor ook exact 90° frezen.
  • Wisselplaatgeometrieën geoptimaliseerd voor breed materiaalspectrum in de algemene machinebouw.
  • Wisselplaten in diverse kwaliteiten (substraat en coating) leverbaar, afhankelijk van te frezen materiaal.
  • Freesbodies garanderen optimale prestaties, in combinatie met bijbehorende wisselplaten van Boehlerit.

Fabrikant:

Boehlerit

Freesbodies ISO 90P

Het freessysteem ISO 90P functioneert op basis van ISO wisselplaten APKT en APHT met snijkantlengte 10 of 16 mm. Er zijn opschroefbodies (BS90) leverbaar voor AP..10 inserts, en freesbodies met rechte schacht en spanvlak (BE90) of opsteekbodies met boring/dwarsspie opname (BF90) voor grootte AP..10 of AP..16 inserts. Deze laatste twee types zijn tevens beschikbaar met meerdere wisselplaten boven elkaar (BEH90/BFH90) voor een extreem hoge snedediepte en dito spaanvolume.

BS90 AP10
BS90 AP10
BE90 AP10/AP16
BE90 AP10
BF90 AP10/AP16
BF90 AP10
APKT/APHT inserts
APKT

Snedediepte (Ap) tot 58 mm!

Voor extra grote snededieptes zijn ook ISO 90P freesbodies verkrijgbaar met meerdere wisselplaten boven elkaar. In het Duits noemt men zulke frezen een IGEL ofwel egel frees (naar het diertje dat ook veel uitsteeksels heeft) hoewel deze term bij ons niet zo gangbaar is. Niettemin hebben deze freesbodies met meerdere langwerpige AP.. wisselplaten boven elkaar één groot voordeel: zeer grote snededieptes (Ap) in het axiale bereik zijn mogelijk. Hier: naar gelang het aantal tanden tot wel 58 mm diep!

BEH90 AP10/AP16
BEH90 AP10
BFH90 AP10/AP16
BFH90 AP10

Schuin induiken kan ook!

Schuin induiken

Voor het ISO 90P freessysteem biedt Boehlerit wisselplaten met een geometrie voor staal, RVS, non-ferro materiaal of gietijzer. Doorgaans in meerdere kwaliteiten, variërend in coating (BWN10M is ongecoat) en taaiheid. Voor staal en gietijzer heeft u per materiaal de keuze uit een medium geometrie (MP/MK) en een geometrie om voorbewerking (Roughing: RP/RK) mee te doen. De universele medium geometrie is daarnaast ook leverbaar voor RVS en non-ferro materiaal, zoals aluminium.

Inzetwaarden voor 90° hoekfrezen

Inzetwaarden hoekfrezen

Inzetwaarden voor egelfrezen (BEH90/BFH90)

Inzetwaarden egelfrezen

Tip: Om werkelijk exact in een hoek van 90° te frezen, is het aanbevolen om freesbodies én wisselplaten van het ISO 90P systeem te combineren. Zo biedt Boehlerit ook enkele wisselplaten voor staal (APKT 1003 PDSR-BP en APKT 1604 PDSR-BP) en RVS (APKT 1003 PDSR-BM en APKT 1604 PDSR-BM) die weliswaar op ISO 90P freesbodies passen, maar daarmee niet exact 90° kunnen frezen. Sterker nog: voor dit doeleinde heeft Boehlerit de ISO 90P inserts zelfs een aangepaste geometrie moeten geven: te zien aan de twee (bijv. MP2) als achtervoegsel. Maar natuurlijk zijn andere combinaties wel gewoon geschikt om voorbewerkingen mee uitvoeren.

De familienaam: ISO 90P

Freessystemen van Boehlerit hebben doorgaans een betekenisvolle familienaam. In het geval van ISO 90P wordt duidelijk aangegeven dat dit een freessysteem met ISO wisselplaten betreft. Dit zijn wisselplaten die qua basisvorm en passing conform ISO 1832.2 norm (DIN 4987) geproduceerd zijn. Dit betekent dat deze freesbodies en wisselplaten in principe volledig uitwisselbaar zijn met elk ander vergelijkbaar ISO systeem. Zo is ISO 90P flexibel en snel in gebruik te nemen.

Tenslotte betekent 90P dat de wisselplaten gebruikt worden voor een instelhoek van 90° en daarbij tevens een positieve geometrie vormen. Deze letter P betreft de insert in combinatie met de plaatzitting op de freesbody, die bij ISO 90P ook positief is. Op die manier maakt ISO 90P kenbaar dat het een positief snijdend freessysteem met 90° instelhoek en ISO wisselplaten betreft. Meteen duidelijk!

Alternatieve 90° freessystemen met positieve snijkanten zijn BETAtec 90P en DELTAtec 90P die zowel voor hoekfrezen als hoogvoedingsfrezen (HFC) gebruikt kunnen worden. Zoals die familienamen al doen vermoeden, zijn hun inserts wel afwijkend van de ISO norm. Een bewuste keuze: deze freesbodies zijn geschikt voor twee compleet verschillende bewerkingen, dus multifunctioneel inzetbaar. Voor dit doeleinde had Boehlerit simpelweg meer vrijheid bij het ontwerp nodig.

Documentatie (PDF)

Documentatie

Inzetwaarden (PDF)

Inzetwaarden