InClaTec vacuümspannen

Het spannen van een component of werkstuk kan ook met vacuüm gedaan worden. Een vacuümpomp wordt op een spantafel of -plaat aangesloten, waarop het werkstuk wordt gelegd. De pomp zuigt vervolgens alle lucht tussen de spantafel en het werkstuk weg en spant dit zo vast.

Logo

Innovative Clamping Technology

Bezoek de website van InClaTec

Speciaal voor deze toepassingen levert Hagro Precisie BV het volledige vacuüm assortiment van de Nederlandse producent InClaTec.

Vacuümspannen met InClaTec

Meer over InClaTec

InClaTec is gespecialiseerd in het snel wisselen van onderdelen en heeft zeker op het gebied van vacuümspantechniek heel veel expertise opgebouwd. Men heeft zelf een engineeringsafdeling, eigen productie - ook voor specials - en houdt tenminste 90% van het assortiment op voorraad. Mede hierdoor is InClaTec een probleemoplossend, flexibel bedrijf met korte levertijden.

Vacuümspannen in de praktijk

Beelden zeggen meer dan woorden, dus tonen wij u graag twee filmpjes waarin diverse vacuümgespannen werkstukken worden bewerkt:

Eerste video: droog frezen van aluminium, zwart kunststof, doorzichtig kunststof en nat frezen met koelemulsie op aluminium. Het werkstuk is eenvoudig gepositioneerd dankzij de langwerpige zijaanslagen.

Tweede video: het doorfrezen van doorzichtig kunststof, zonder de spantafel te beschadigen. Dit is mogelijk dankzij een InClaMat tussen werkstuk en spantafel. Het assortiment van InClaTec heeft voor iedere toepassing een oplossing!

Vacuüm spantafels

VT022 met adapterplaten Alle vacuüm spantafels

Vacuüm accessoires

Accessoires Alle vacuüm accessoires

Vacuüm pompen

Pompen Alle vacuüm pompen

Vacuüm matten

Matten Alle vacuüm matten

Tevens: adapterplaten

Wat is een vacuüm mat?

Een vacuümmat is een dun stuk luchtdoorlatend folie, vilt of karton dat tussen het werkstuk en de vacuümspantafel gelegd kan worden. Hiermee is het mogelijk om door-en-door bewerkingen uit te voeren in het opgespannen materiaal. Door uw bewerking in de Z-richting een paar tienden (0,1 mm) dieper dan het werkstuk uit te voeren, kunt u volledig door het werkstuk heen verspanen. Het gereedschap komt dan net in de mat terecht, maar zonder ook de spantafel te beschadigen.

InClaFoil

Folie van 1 mm dik, zonder perforatie. U dient zelf een boring erin te maken.

InClaFoil

InClaMat

Folie van 1 mm dik, met perforatie. Diverse standaardmaten beschikbaar.

InClaMat

InClaAir

Luchtdoorlatend karton: 0,3 mm dik. Vooral bedoeld voor Metapor platen.

InClaAir

VilMill

Luchtdoorlatend vilt: 0,3 mm dik met kleefstof. Bedoeld voor Metapor.

VilMill

Pompen

De vacuümpompen van InClaTec worden in de basis vervaardigd door een van de grootste producten van vacuümpompen ter wereld; een echte industriestandaard. Het zijn proceszekere en robuuste draaischuifvacuümpompen met een zeer efficiënte, direct gekoppelde motor en sterk belastbare rotorschuiven voor een hoge levensduur. U profiteert van een hoge zuigkracht, zelfs bij zeer lage druk: het forse zuigvermogen is ook relatief constant tot maar liefst 10 mbar. Hierdoor kan er heel snel een vacuüm gevormd worden; ideaal voor een vacuümspantafel! Bij een perfect afgedicht vacuümcircuit kunnen de pompen zelfs een einddruk van 1 mbar bereiken. Dit is mogelijk door de nauwkeurige pasvorm van onderdelen, zorgvuldige materiaalkeuze en een goed doordachte oliecirculatiesmering.

De ingebouwde olieafscheider met olienevelfilterpatronen voorkomt olieverlies en zorgt ervoor dat er alleen olievrije lucht via de uitlaat naar buiten kan. En naast de vaste onderhoudsbeurten waarbij men de olie en filters vervangt, zijn deze pompen nagenoeg onderhoudsvrij. Een terugslagventiel voorkomt dat er lucht kan terugstromen als de pomp wordt uitgeschakeld. Hierdoor kunt u de pomp probleemloos met vacuümschakelaars in- en uitschakelen o.b.v. twee drempelwaarden. Om een krachtig vacuümgespannen werkstuk nog los te krijgen, is het wel verstandig om een vacuümventiel (kraan) met beluchting in uw installatie op te nemen.

Met 230V of 400V aansluiting

Alle vacuümpompen van InClaTec zijn verkrijgbaar met een 230V of 400V aansluiting; stekker is meegeleverd.

Hierdoor is de pomp na aflevering direct klaar voor gebruik: u kunt deze meteen aansluiten, eventueel door gebruik te maken van reeds aanwezige stroom­voorzieningen bij uw machine.

Een bepaald type pomp heeft ongeacht of men een voltage van 230V of 400V kiest hetzelfde zuigvermogen.

Voor droog verspanen

Als u geen koelmiddel gaat gebruiken, is de VP003 serie ideaal: compleet met luchtfilterhuis incl. filter en slangenset.

VP003

Voor nat verspanen

Gaat u wel koelmiddel gebruiken, dan heeft u een vochtafscheider nodig: de VP005 types of een luxere VP007 met schakelaar voor een instelbaar vacuüm.

VP005

Met automatische afvoer

Gaat u verspanen met veel koelmiddel of wilt u de vochtafscheider niet telkens handmatig legen? Het type VP006 en het topmodel VP008 met instelbaar vacuüm voeren vocht automatisch af.

VP006

Waarvoor dient een vochtafscheider?

Indien u koelmiddel gebruikt bij de bewerkingen op een vacuümgespannen werkstuk, dan wordt dit vocht ook (deels) via de spantafel meegezogen en komt zo uiteindelijk bij de pomp terecht. Komt het vocht daarin, dan is dat nadelig voor de pomp en funest voor het InClaTec luchtfilter. Dit kunt u voorkomen door een vochtafscheider tussen de vacuümpomp en spantafel te plaatsen: deze scheidt de vloeibare inhoud van het aangezogen medium voordat het de pomp ingaat.

Het vocht slaat neer in het reservoir, dat circa 9 liter vocht (het aangegeven maximum) veilig kan opslaan. Zodra het maximum wordt bereikt, dient u het reservoir te legen via de onderin geplaaste aftapkraan. Dit is belangrijk: indien het aangegeven maximum wordt overschreden, kan er alsnog water in de pomp terecht komen en vervalt de garantie. Als u er zeker van wilt zijn dat u dit niet gebeurt, dan is een pomp met automatische afvoer een veilige optie.

Losse pompen, ter vervanging

Indien u al een vacuüminstallatie heeft en de pomp daarvan wilt vervangen voor een identiek of vergelijkbaar exemplaar (bij defect) of een krachtigere pomp nodig heeft (bij veel vacuümlekkage of uitbreidingen) dan bieden wij met de VP001 serie ook losse pompen aan. U kunt kiezen uit pompen met verschillende specificaties: 10 m3/uur of 16 m3/uur voor 230V, 20 m3/uur voor 230V of 400V en 63 m3/uur voor 400V. Pompen laten reviseren (vacuüm én perslucht) kan bij InClaTec ook!

Spantafels

Afhankelijk van uw toepassing zijn er spantafels met verschillende spanoppervlakken verkrijgbaar:

Spantafel met gaatjes (VT001)

Vooral t.b.v. lichte bewerkingen, zoals graveren. Te gebruiken met perslucht op de (meegeleverde) vacuümejector.

VT001

Spantafel met raster (VT022)

De meestvoorkomende variant. Te gebruiken bij diverse toepassingen; ook voor zwaardere bewerkingen.

VT022

Spantafel met Metapor (VT003)

Metapor creeërt een diffuus vacuüm, zonder afdichtsnoer of volledig gevuld spanvlak. Alleen licht, droog bewerken.

VT003

Adapterplaten (voor VT022)

Op de spantafel VT022 passen ook adapterplaten: met gaatjes, een zelf te bewerken vlak en een met Metapor.

VT024

Wat is een vacuümejector?

Een vacuümejector is in principe een buis met een vernauwing die, dankzij het Venturi-effect, een drukverlaging creeërt als hier iets doorheen stroomt. De ejectoren van InClaTec werken met (5-6 bar) perslucht; daar waar perslucht de vernauwing in stroomt, neemt de snelheid toe en de druk af. Dit principe is te vergelijken met het meezuigende effect van passerende vrachtwagens op een drukke weg. Door het zuigende effect van die drukverlaging middels een slang door te voeren naar een vacuümtafel, kan er op dat spanvlak een vacuüm worden gevormd. De zuigkracht van een vacuümejector (ook wel aspirator) is met 13-45 L/min echter wel lager dan er met pompen van 20 m3/uur (333 L/min) of meer is te behalen.

VP081

Wanneer gebruik ik Metapor?

Metapor CE100 White is een hard materiaal met een poreuze structuur dat lucht doorlaat. Toegepast op een spantafel, ontstaat door de extreem fijne 'perforatie' een zeer diffuus vacuüm, waarbij het (A) niet nodig is om het vacuümspanvlak volledig of zelfs grotendeels te bedekken. Uniek bijkomend voordeel daarvan is dat men (B) geen o-ringsnoer hoeft te gebruiken of moet verleggen als de vorm of afmeting van uw werkstuk wijzigt. Waar u echter wel rekening mee dient te houden is dat de hogere stromingsweerstand van Metapor© en enige vacuümlekkage van het poreuze materiaal de spankracht van het vacuüm reduceert, waardoor Metapor (C) alleen geschikt is voor lichte bewerkingen. Mocht de spankracht niet voldoende zijn, dan kunt u een zwaardere pomp proberen of - in het geval van een adapterplaat - alsnog proberen het o-ringsnoer (anders) te plaatsen zodat dit beter aansluit bij het vacuüm dat u wilt vormen. Tenslotte is het poreuze materiaal niet geschikt voor koelmiddel, omdat dit daardoor verstopt zou raken, dus kunt u (D) alleen droog verspanen met Metapor.

Een vergelijking

Ten opzichte van andere spantafels biedt de VT003 met Metapor meer spankracht dan de VT001 met gaatjes, die alleen met perslucht op een vacuüm­ejector werkt, en is deze voordeliger dan een combinatie van een VT022 spantafel met een VT023 adapterplaat met Metapor. Met die laatste optie bent u echter wel veel flexibeler.

VT023

Wel een raster, geen adapterplaten?

Indien u een spantafel met raster zoekt en zeker weet dat u geen adapterplaten nodig zult hebben, dan is de spantafel VT002 ook een optie! Deze heeft één aansluiting voor een vacuümpomp en één luchtinlaat in het raster, beiden op vaste plaatsen. De aansluitingen voor naadloos doorverbinden met koppelring VA00952 zijn ook weggelaten, waardoor dit een zeer compacte vacuümspantafel is geworden; met een interessante prijs! Ook met vacuümejector VP080 te gebruiken.

VT002

Werking en aansluitingen van een InClaTec vacuüm spaninstallatie

De pomp levert het vacuüm

Pomp

Bijvoorbeeld: VP00521 voor 230V met een vochtafscheider. De losse pomp heeft een luchtinlaat met G1/2 inwendige schroefdraad waarin lucht­filterhuis VA052 zit geschroefd. Het filterhuis verloopt naar een inwendige G3/4 aansluiting, waarin een slangpilaar VA02224 zit geschroefd. Hierop past een spiraalslang VA00018 van Ø19 mm, waarvan een kort stuk direct (via nog een VA02224 slangpilaar) op de uitlaat van vochtafscheider VA050 zit aangesloten. De vochtafscheider heeft ook als inlaat een inwendige G3/4 draad. Middels die schroefdraad sluit u deze pomp met vochtafscheider aan op de rest van uw vacuümspaninstallatie.

Vacuümslang verbindt het circuit

Slang

Bijvoorbeeld: spiraalslang VA00018 of -set VA00119. Deze slang van Ø19 mm is met een extra slangpilaar VA02224 direct op het filterhuis of vochtafscheider (beiden G3/4) van een pomp aan te sluiten. Deze slang past ook direct op de VT022 en VT003 spantafels middels een reeds daarop voorgemonteerde slangpilaar (andere spantafels hebben een kleinere slang nodig).

Indien u een dichte machine heeft, kunt u de slang ook netjes door een machinewand heen voeren met een VA002 doorvoerset. Tip!

Vacuümtafel spant uw product

Spantafel

Bijvoorbeeld: VT022 met raster, tevens geschikt voor adapterplaten. In een spanplaat met raster zit een opening waardoor lucht weg wordt gezogen. Om te zorgen dat er een vacuüm ontstaat tussen de spantafel en het werkstuk, wordt het raster binnen de werkstukcontouren afgedicht met VA00553 o-ringsnoer. Hierdoor wordt vacuümlekkage voorkomen: alleen de lucht onder het werkstuk wordt weggezogen en er kan geen lucht van buitenaf bij. Een vacuüm!

Er zijn ook spanvlakken met gaatjes of een hard poreus materiaal (Metapor CE100 White) voor een meer diffuus vacuüm bij vooral lichte bewerkingen.

Ook diverse accessoires

Accessoires

Naast de primaire benodigdheden voor een vacuüm installatie, leveren wij ook alles voor: onderhoud van de pomp; aansluitingen zoals snelkoppelingen, slangpilaren, nippels en verdelers; spankikkers, aanslagen en draadstiften om alles te positioneren; en diverse schakelaars, ventielen, regelaars en meters om uw vacuüm spaninstallatie compleet naar uw wens te maken.

Ook vacuüm matten

Matten

Duizelt het? Geen nood: wij hebben bij ieder InClaTec artikel in onze webshop duidelijke informatie en documentatie staan; ook welke andere artikelen erop passen. En voor advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!