Quattrotec multifunctioneel draaigereedschap met EasySafe systeem; voor slimmere draaibewerkingen

Tot nu gaf ons universele draai-boor gereedschap Pentatec al de mogelijkheid om tot wel vijf ISO gereedschappen te vervangen. Op die manier zijn bewerkingstijden met wel 30% te reduceren, doordat wisseltijden en de overbodige toolpaden daarvan worden voorkomen. Het nieuwe Quattrotec gereedschapsysteem is een welkome aanvulling op dat systeem en biedt zo een verbetering in het verspaningsproces.

Dankzij het Quattrotec systeem kunnen verspaners nu een nog breder inzetbaar gebied aan materialen op draaimachines bewerken. Om in de breedte nog meer kosten te kunnen besparen. Quattrotec kan namelijk vier verschillende bewerkingen uitvoeren, met één gereedschap: boren vol in het materiaal (ook uit het midden), inwendig uitdraaien, uitwendig langsdraaien en zelfs vlakdraaien op kopse kanten. Dankzij het speciale ontwerp van de opname zijn hierbij geen/nauwelijks vibraties.

Het omvangrijke assortiment van bijbehorende wisselplaten combineert hardmetaal substraten in verschillende hardheden met een zeer slijtvaste CVD coating, of een universele en proceszekere PVD coating. Meteen bij introductie zijn de Quattrotec wisselplaten al wel in zes verschillende, direct gesinterde draaikwaliteiten leverbaar. En dankzij het revolutionaire EasySafe systeem kunnen inserts altijd snel en 100% correct gemonteerd worden. Een uitsparing in de onderzijde van de wisselplaat zorgt hiervoor: bij Quattrotec past de insert namelijk maar op één manier in de opname.

Kortom: het innovatieve Quattrotec systeem reduceert wissel- en bewerkingstijden, bespaart u toolposities en maakt het boren van blinde gaten met vlakke bodem in een draaibewerking mogelijk. Tegelijkertijd biedt dit volledig nieuw ontwikkelde gereedschapsysteem een verbeterde proceszekerheid en verhoogt het de efficientie en flexibiliteit bij het verspanen op draaimachines. Dat is een intelligent systeem!

Quattrotec

Voordelen van Quattrotec

 • Multifunctioneel inzetbaar: 4 bewerkingen met één gereedschap
 • Significante tijdwinst door het besparen van gereedschapwissels
 • Minder toolposities in uw turret bezet; vooral bij boren en uitdraaien
 • Snelle en eenvoudige productie van blinde (evt. doorlopende) gaten
 • Wisselplaten in meerdere ISO-P en -M kwaliteiten verkrijgbaar voor optimale bewerkingsresultaten op een brede hoeveelheid materialen
 • Verkeerde montage van de wisselplaten is niet mogelijk (EasySafe)
 • Zéér stabiel, ondanks de enkele wisselplaat in snede
 • Speciale koelmiddeltoevoer (3 koelkanalen) voor optimaal spaantransport
 • Opnames zijn geoptimaliseerd m.b.t. vermoeiingssterkte en stabiliteit
 • Het systeem is ontworpen voor proceszekerheid, vooral bij het boren
 • Torx plus®- schroefkoppen voor maximale spanzekerheid

Boren met Quattrotec, onze adviezen:

 • Optimale boordiameter is de nominale diameter van de gehanteerde opname
 • Bij boordieptes groter dan 1xD dient u koelemulsie te gebruiken
 • Gebruik bij aangedreven gereedschap (met spantang) de 2.25xD variant, aangezien het aanligvlak daarvan beter geschikt is voor deze toepassing.
 • Proceszeker boren? Neem taaie PVD gecoate kwaliteiten: BCP35Q, BCM40Q
 • Kies het grootst mogelijke gereedschap om de stabiliteit te vergroten
 • Indien het gereedschap axiaal onder het midden staat (verkeerde uitrichting van revolver-turret bijv.) kunt u de minimale diameter (Dmin) niet hanteren!

Restmateriaal

Bij boren > nominale diameter blijft restmateriaal over. Zie schets: QL20-2,25D Ø20,4 mm

restmateriaal

QUATTROTEC IS MULTIFUNCTIONEEL INZETBAAR

vlakdraaien

Vlakdraaien

illustratie vlakdraaien
volboren

Volboren op rechte vlakken

illustratie volboren
inwendig draaien

Inwendig draaien

illustratie inwendig draaien
inwendig draaien

Uitwendig draaien

illustratie inwendig draaien

Quattrotec wisselplaten altijd juist gemonteerd; dat is EasySafe!

Dankzij het speciale ontwerp van de plaatzitting en de wisselplaat (volgens het Poka Yoke-principe) wordt een verkeerde montage onmogelijk gemaakt.

EasySafe

Quattrotec koelkanalen

Quattrotec opnames zijn uitgevoerd met drie inwendige koelkanalen voor een optimaal verspaningsproces. Eén koelkanaal is direct op de snijkant gericht, zodat deze effectief gekoeld en gesmeerd wordt bij het verspanen. Het koelkanaal in de spaankamer en het axiale koelkanaal op de kopse kant zorgen tevens voor spaanafvoer.

koelkanalen

Documentatie

Alles in één overzichtelijke PDF inzien? Bekijk dan de originele brochure, ook te vinden op de merkpagina van Boehlerit. Het assortiment Quattrotec is in 2021 uitgebreid met Ø18 en Ø25 mm incl. nieuwe inserts, ook voor non-ferro's!

Fabrikant

Boehlerit logo

Brochure (PDF)

742DE