Vertanden met CARBIDELINE afwikkelfrezen van LMT Fette

Overal waar tandwielen draaien, spelen vertandingsgereedschappen een belangrijke rol: in transmissies, auto's en andere voertuigen of zelfs windturbines. De ingenieurs van LMT Fette hebben hier een zeer breed assortiment gereedschappen ontworpen, die aan uiteenlopende eisen m.b.t. prestaties en kwaliteit voldoen. Dit varieert van afwikkelfrezen uit poedermetallurgisch snelstaal (PM-HSS), de speciaal door LMT ontwikkelde SpeedCore snijstof, tot volhardmetalen (VHM) vertandingsgereedschappen die geschikt zijn voor echte massaproductie.

Inmiddels is het al meer dan 100 jaar geleden dat Wilhelm Fette de eerste afwikkelfrezen voor Fette produceerde. Samenhangend met dit jubileum, heeft LMT Fette hun brede pakket vertandingsgereedschappen bijeen gebracht onder de nieuwe familienaam CARBIDELINE. Nieuw in deze familie is CARBIDELINE-H: een hybride afwikkelfrees met volhardmetalen snijkanten op een snelstalen body. Met deze uitbreiding bevat CARBIDELINE dus drie variaties afwikkelfrezen, waarbij elk type zich onderscheidt met sterke punten en productiviteit bij toepassingen in het betreffende doelsegment. Deze keuzevrijheid past ook perfect bij het nieuwe LMT motto: Exactly yours!

hybride

CARBIDELINE-H: Hybride afwikkelfrezen

CarbideLine-S: volhardmetaal (VHM)

carbideline-s

CARBIDELINE-S omvat VHM afwikkelfrezen, geschikt voor kleine tot middelgrote diameters. Hoewel deze ook voor grotere diameters te vervaardigen zijn, wordt de prijs van een volledig hardmetalen gereedschap dan snel te hoog. CARBIDELINE-S is bestemd voor grootschalige productie, o.a. de automobielindrustrie.

CarbideLine-H: HSS met HM tanden

carbideline-s

CARBIDELINE-H zijn de eerste hybride afwikkelfrezen met gesoldeerde hardmetalen snijkanten, die in het bereik van moduul 5 - 12 optimale prestaties brengt. De snelstalen body zorgt voor een lagere kostprijs, maar met behoud van topkwaliteiten tot klasse AAA. De specialist voor hoogvaste materialen!

CarbideLine-I: met wisselplaten

carbideline-s

CARBIDELINE-I zijn afwikkelfrezen met uitwisselbare wisselplaten. Deze gereedschappen zijn de eerste keus voor producenten van grote(re) tandwielen. Door intelligent gebruik te maken van wisselplaten zijn deze afwikkelfrezen ideaal geschikt om tandwielen tot wel moduul 60 te vertanden. Zoals in windturbines.

Innovatie: hybride hardmetaal gereedschap

Hybride vertandingsgereedschappen zijn een innovatie van LMT Fette. De hybride hardmetalen afwikkelfrezen van CARBIDELINE-H hebben gesoldeerde hardmetalen snijkanten en een uiterst slijtvaste Nanosphere coating. Door deze hoogstaande kenmerken kunnen gebruikers hiermee hoogvaste materialen tot wel 1.000 N/mm² vertanden. Vergeleken met afwikkelfrezen die gebruik maken van losse hardmetalen inserts, is dit gereedschap in staat om tandwielen met een veel hogere kwaliteit te vervaardigen. Het ideale toepassingsbereik van CARBIDELINE-H ligt bij de vertanding voor bedrijfsvoertuigen, machinebouw in het geheel en de energie-industrie. Deze afwikkelfrezen kunnen tot wel 20 keer worden herslepen bij LMT, nadat men de standtijd heeft bereikt. Dit zorgt ervoor dat men de gereedschapskosten in de totale levenscyclus tot een mimimum beperkt, met behoud van een constante kwaliteit.

LMT Fette: al 100 jaar vertanden!

De deskundigheid van LMT Fette vloeit voort uit een innovatieve overtuiging en veel kennis. Dit blijkt ook uit het bijzondere jubilieum dat men nu heeft bereikt: LMT Fette is al 100 jaar aanjager van vernieuwing op het gebied van afwikkelfrezen. En er is nog genoeg inspiratie!

100 years hobs

Meer informatie (PDF)

magazine